Educatief abonnement

Een educatief abonnement ondersteunt peuterspeelzalen en kinderdagverblijven met een groepspas, waarmee zij zelf materialen van de bibliotheek kunnen komen lenen, en – in de gemeente Rheden – met voorlezers van Voorleesteam Rheden.

Groepspas

Met een groepspas kun je alle materialen van de jeugd­afdeling van de bibliotheek lenen. Dit kunnen boeken, luister­boeken, dvd’s en speelleermaterialen zijn. Je kunt de materialen zelf komen uitzoeken of een ‘leesouder’ vragen om dit voor je te doen. Ook is het mogelijk om samen met de kinderen in de ­bibliotheek boeken te lenen en te ruilen.

 • Op de groepspas kun je 40 materialen per keer lenen.
 • Reserveren van materialen van de Bibliotheek Veluwezoom is gratis.
 • De uitleentermijn van boeken, luisterboeken, speelleer­materialen en tijd­schriften is 8 weken. De uitleen­termijn van dvd’s is 3 weken.
 • De bibliotheekcoördinator is verantwoordelijk voor het gebruik van de groepspas en het op tijd inleveren van materialen. Hij of zij krijgt een e-mail­bericht als de ­materialen teruggebracht of verlengd moeten worden.
 • Boeken, luisterboeken, speelleermaterialen en tijdschriften kun je 4 weken ­verlengen; dvd’s kun je 3 weken verlengen. Met je lidmaatschaps­nummer en wachtwoord kun je via de online catalogus van de bibliotheek zelf alle geleende materialen verlengen (tenzij ze zijn gereserveerd door een andere lener).
 • Tip! Je kunt ook gebruikmaken van de handige, ­gratis ­bibliotheek-app om geleende materialen te verlengen. 
 • Je betaalt geen te-laat-geld. Wij gaan ervan uit dat de bibliotheek­coördinator ervoor zorgt dat geleende materialen op tijd teruggebracht worden. Zo blijven materialen voor alle instellingen beschikbaar. Mocht het echter niet lukken om materialen op tijd te retourneren, dan hoef je geen te-laat-geld te betalen. Als de materialen na twee herinneringen echter niet zijn terug­gebracht, wordt de groepspas geblokkeerd.

Voorleesteam Rheden

Voorleesteam Rheden van de Bibliotheek Veluwezoom gaat regelmatig op pad om voor te lezen aan de kinderen in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de gemeente Rheden. De voorleesvrijwilligers hebben een training interactief voorlezen gevolgd om de peuters actief te betrekken bij het verhaal om zo samen het prentenboek te beleven en te ontdekken.

Is jullie peuterspeelzaal of kinderdagverblijf gevestigd in de gemeente Rheden en willen jullie gebruikmaken van een voorlezer van Voorleesteam Rheden? Geef dit dan door aan de coördinator van het Voorleesteam, Sandra Roelofs, via e-mail: sandra.roelofs@bibliotheekveluwezoom.nl. Zij zorgt dan voor een of twee vaste voorlezers voor jullie instelling. Je kunt zelf aangeven hoe vaak en wanneer de voorlezer langs komt en je overlegt met hem of haar welke boeken voorgelezen worden.

Praktisch

 • Het educatief abonnement staat op naam van de instelling.
 • De groepspas staat op naam van de bibliotheek­coördinator. Deze groepspas blijft ieder schooljaar bruikbaar, tenzij het educatief abonnement is opgezegd.
 • Het educatief abonnement is jaarlijks geldig van 1 september t/m 31 augustus.
 • Het educatief abonnement voor voorschoolse instellingen wordt automatisch verlengd, tenzij het abonnement schriftelijk (per post of per mail) wordt opgezegd.
Wil je een educatief abonnement afsluiten, en/of meer informatie over voorwaarden en tarieven? Neem dan contact op met