LEES de nieuwe app voor als je niet van boeken houdt

Gepubliceerd op: 5 januari 2024 12:53

LEES is een gratis app van de online Bibliotheek met 100 e-books en luisterboeken, speciaal voor jongeren van 12-18 jaar. De e-books en luisterboeken zijn tot september 2024 gratis toegankelijk en speciaal voor jongeren geselecteerd. Doel van de app is om het leesplezier onder jongeren te stimuleren en hen bekender te maken met de mogelijkheid om digitaal te lezen en luisteren via de online Bibliotheek.

Om van de LEES-app gebruik te kunnen maken hoeven de jongeren geen lid te zijn van de Bibliotheek. Daar is bij de ontwikkeling van de app bewust voor gekozen. Alle mogelijke drempels om jongeren te laten ontdekken hoe fijn het is om te lezen en luisteren, zijn weggenomen. Na het downloaden van de app kan er meteen worden gelezen of geluisterd.

‘Saai’ en te veel

Dat het verstandig is om lezen onder 12- tot 18-jarigen te stimuleren, blijkt uit het feit dat Nederlandse jongeren op het gebied van leesvaardigheid het laagst scoren van alle leeftijdsgenoten die hier binnen 15 EU-landen op gemonitord worden. Een kwart van hen dreigt zelfs laaggeletterd te blijven. ‘Maar jongeren stimuleren om te lezen valt nog niet mee’, weet Lieke Hoefs, coördinator van de online Bibliotheek. ‘Veertig procent van de Nederlandse 12- tot 19-jarigen die voor een onderzoek van KVB Boekwerk werden bevraagd, noemt lezen saai. Zesentwintig procent zegt niet goed wegwijs te kunnen worden in het grote aanbod. Om die reden hebben we scherp gekeken naar de samenstelling van de 100 gratis titels in de LEES-app. Van sportbiografieën, tot spannende thrillers en van boeken van komieken tot young adult-romans; wil je jongeren aan het lezen krijgen, dan moet het aanbod laagdrempelig zijn en heel goed passen bij hun interesses.’

Nieuwe verhalen

Speciaal voor de app hebben twee schrijvers, Joost Oomen en Khalid Boudou, nieuwe verhalen geschreven. Oomen schreef Hoog Catharijne en Boudou Snel geld. Boudou, oud-docent Nederlands in het middelbaar onderwijs, werkte graag mee aan de LEES-app. Boudou: ‘Lezen is een manier om uit je eigen bubbel te raken en je wereld groter te maken, maar niet alle jongeren weten de weg te vinden naar de boekenwereld. Daarom is deze app een geweldig initiatief. Je hebt altijd en overal toegang tot een grote leeswereld en je mag kiezen wat je wilt lezen. Dat bevordert het leesplezier.’

Pilot

De LEES-app is gelanceerd als pilot en is tot september 2024 actief. Op deze manier kunnen de titels in de app gratis worden aangeboden en kan er worden onderzocht tot welk leesgedrag de app aanzet. Jongeren die enthousiast zijn geworden, kunnen ook na de beëindiging van de pilot digitaal blijven lezen en luisteren. Met een jeugdlidmaatschap van de bibliotheek hebben jongeren tot 18 jaar ook gratis toegang tot de e-books en luisterboeken van de online Bibliotheek.

Naar de LEES-app