Maak jij het verschil voor iemand die moeite heeft met lezen en schrijven?

Gepubliceerd op: 7 augustus 2023 15:49

Theatermakers Andrea Diersen en Sofie Verburg

Begin september kun je in Dieren en in Renkum gratis naar de theatervoorstelling ‘Maak het verschil; met mij kun je lezen en schrijven!’ De voorstelling neemt je mee in de belevingswereld van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Waar lopen zij tegenaan en waarmee kan jij helpen? In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Dat heeft veel gevolgen. Maak jij het verschil voor iemand in jouw omgeving?

logo Taalhuis Veluwezoom

Samenwerkende Taalhuizen en gemeentes in Midden-Gelderland organiseren de theatervoorstelling ‘Maak het verschil; met mij kun je lezen en schrijven!’ op verschillende locaties in de regio, waaronder MFC Doelum in Renkum en de Bibliotheek Dieren. Aanleiding is de landelijke Week van Lezen en Schrijven, van 8 t/m 15 september, die iedereen oproept om in actie te komen, zodat meer mensen de kans krijgen om te leren lezen en schrijven. ‘Dat is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker als iedereen mee kan doen.’

Kansen

Moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden kan grote gevolgen hebben voor iemands leven. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan, ze leven ongezonder en ze hebben minder grip op hun geldzaken. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Nederland zich een leven lang kan blijven ontwikkelen. Dat zorgt voor betere kansen op de arbeidsmarkt. Ook kunnen mensen dan zelfstandiger meekomen in de samenleving. 

‘Het is belangrijk dat we als samenleving laaggeletterden niet afschrijven, maar juist in hen blijven investeren. Bied hen bij- en omscholing aan, op hun eigen niveau en in hun eigen buurt. Niemand is te oud om te leren.’

— Stichting Lezen en Schrijven

Toegangskaarten

Wij doen mee met de Week van Lezen en Schrijven

De voorstelling ‘Maak het verschil; met mij kun je lezen en schrijven!’ is op

  • donderdag 7 september van 14.30 tot 16.00 uur in MFC Doelum, Cultuurzaal, Hogenkampseweg 45 6871 JK Renkum en 
  • maandag 11 september van 14.30 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Dieren. 

De voorstelling wordt gespeeld door theatermakers Andrea Diersen en Sofie Verburg. Toegangskaarten zijn gratis verkrijgbaar via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda of via Taalhuis Veluwezoom: 06-45 39 46 40. 

Reserveer toegangskaarten voor deze voorstelling