Winnaars Nationale Voorleeswedstrijd 2024 bekend

Gepubliceerd op: 11 maart 2024 10:21

Femke Boor van bassischool De Arnhorst uit Velp en Puck Rosbag van de Benulphusschool in Oosterbeek hebben de voorleeswedstrijd van de gemeente Rheden en de gemeente Renkum gewonnen. De voorleeswedstrijd die plaats heeft gevonden op 27 februari in de Zoomerij Dieren en op 29 februari in de Zoomerij Oosterbeek, is een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. Zij zullen op 11 maart hun gemeente vertegenwoordigen in de regionale finale. En wellicht wordt een van hen wel de Nationale Voorleeskampioen 2024.

Rheden
Zeven kandidaten werden onder leiding van Leescoach van de Zoomerij, Carolien van der Waarde aangemoedigd om een fragment uit een door hen gekozen boek voor te lezen. De jury bestond uit burgermeester Carol van Eert en Jessica Verhoef van boekhandel Jansen en De Feijter uit Velp. Zij hebben gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en het contact van de voorlezer met het publiek. Femke las het boek De Griezels van Roald Dahl met veel inleving en een perfecte timing voor, waardoor zij voorleeskampioen 2024 van de gemeente Rheden is geworden.

Renkum
Onder leiding van Leescoach van de Zoomerij, Kirsten Veefkind, lazen acht kandidaten een fragment voor uit een door hen gekozen boek. De jury bestaande uit burgemeester Agnes Schaap en Wim Kersten van boekhandel Meijer en Siegers uit Oosterbeek. Ook zij hebben gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en het contact van de voorlezer met het publiek. Puck las een fragment voor uit het boek Films Die Nergens Draaien van Yorick Goldewijck en wist met haar voorleeskunsten de jury te overtuigen dat zij de voorleeskampioen 2024 van de gemeente Renkum is.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.
 

  • Roald Dahl De Griezels

    Meneer Griezel, een viezerik met een baard vol eten, en mevrouw Griezel, die een glazen kunstoog heeft, doen altijd erg lelijk tegen elkaar en tegen allerlei dieren. Met zwart-witillustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

    Gedrukt boek

  • Yorick Goldewijk Films die nergens draaien

    De moeder van Cato (12) is bij haar geboorte overleden, haar vader heeft geen aandacht voor haar. Met hulp van mevrouw Kano en haar bijzondere bioscoop gaat ze op zoek naar verloren herinneringen. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek