Ieder kind verdient een taalrijke omgeving

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Een vrijwilliger wordt gekoppeld aan een gezin. De vrijwilliger gaat op bezoek bij het gezin, gewoon aan de keukentafel of gezellig op de bank. Samen met ouders gaat de vrijwilliger aan de slag met taalspelletjes en (voor)lezen. Zo wordt taal leuk en gaat de taalontwikkeling van een kind als een trein!

In het kort

Vrijwilligers van de VoorleesExpress ontmoeten twintig keer een gezin waar een kind, of kinderen,  moeite hebben met taal en waarbij ouders het lastig vinden om zelf de taalontwikkeling van hun kind te stimuleren. We selecteren gezinnen waar ouders hier zelf meer over willen leren.

De VoorleesExpress richt zich op kinderen van 2-8 jaar. Vrijwilligers gaan samen met ouders aan de slag met lezen en taal. De ouders krijgen handvatten om zelf hun kind meer te stimuleren in de taalontwikkeling. 

Wat willen we bereiken?

Wij gunnen ieder kind een stimulerende thuisomgeving waar het veel aanraking komt met taal.  Daarom laten we kinderen én ouders zien hoe leuk taal en lezen kunnen zijn en we ondersteunen ouder(s) om zelf de taalontwikkeling van hun kind te stimuleren. Dit kan op heel veel verschillende manieren en in de taal waar zij zich het meest comfortabel in voelen. Uiteindelijk streven we ernaar dat lezen en taal een blijvende plek in het gezin krijgt.  

Wat doet Taalhuis Veluwezoom?

De VoorleesExpress werkt met vrijwilligers en wordt in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Renkum uitgevoerd door Taalhuis Veluwezoom. De Bibliotheek is daar onderdeel van. Het Taalhuis begeleidt de vrijwilligers en zorgt ervoor dat iedere vrijwilliger wordt gekoppeld aan een gezin. In dit gezin gaan zij twintig weken aan de slag. Via de landelijke stichting VoorleesExpress krijgen de vrijwilligers toegang tot e-learning, tips en een online community. 

Meer weten over de VoorleesExpress?

Wil je meer weten over de VoorleesExpress of lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden?  

De VoorleesExpress in het kort

Samen aan de slag